Blodig og kaotisk i Myanmars gater: - Minst 38 drept

Sikkerhetsstyrkene i Myanmar har trappet opp volden mot demonstranter kraftig onsdag. En FN-utsending i landet opplyser at minst 38 er drept.

SKUDD: Politiet løsner skudd mot demonstranter i Mandalay i Myanmar onsdag. Foto: Stringer / Reuters / NTB
SKUDD: Politiet løsner skudd mot demonstranter i Mandalay i Myanmar onsdag. Foto: Stringer / Reuters / NTB

– Det er nå over 50 som er døde etter at kuppet tok til, og mange er blitt såret, sier Christine Schraner Burgener i FN. Hun oppga at minst 38 av dem ble drept på onsdag.

Situasjonen i landet er uoversiktlig, men flere kilder opplyser at over 30 er drept onsdag. Tallet 38 som gjengis av FN-utsendingen, er det samme som den uavhengige nyhetskanalen Democratic Voice of Burma har gjengitt.

En dataanalytiker nyhetsbyrået AP har vært i kontakt med, setter dødstallet til minst 33. Han har gått gjennom meldinger i sosiale medier og lokale nyheter. AFP melder på sin side at minst 17 er drept, og skriver at demonstrasjoner i en rekke byer endte med kaos og vold.

ANTI-KUPP: Protestanter tok til gatene for å demonstrere mot militærkuppet i Myanmar. Foto: Str
ANTI-KUPP: Protestanter tok til gatene for å demonstrere mot militærkuppet i Myanmar. Foto: Str

Skutt med skarpt

Militæret har skutt med både skarp ammunisjon og gummikuler i en rekke byer.

I Mandalay, landets nest største by, ble en 19 år gammel kvinne skutt i halsen, mens en 37 år gammel mann ble skutt i brystet, ifølge Myanmar Now. Begge døde på stedet.

I Myingyan, som ligger i Mandalay-regionen, skal en 14-åring være død etter å ha blitt skutt i hodet, mens rundt tolv andre demonstranter er såret.

Også i byen Monywa, som også ligger ved Mandalay, blir det meldt om minst fire drepte demonstranter. En av dem, en 25 år gammel kvinne, skal ha blitt truffet i hodet.

– For ung til å dø

Ifølge søsteren marsjerte hun helt i front for demonstrasjonen.

SORG: Innbyggerne sørger etter at en 20-år gammel student ble skutt i hodet under demonstrasjonene. Foto: AP
SORG: Innbyggerne sørger etter at en 20-år gammel student ble skutt i hodet under demonstrasjonene. Foto: AP

– Hun var for ung til å dø. Hun var så modig. Hennes død er noe jeg vil være stolt av, sier storesøsteren gråtende på telefon til Irrawaddy.

Søsteren sier hun vil fortsette å demonstrere mot militærjuntaen, som kuppet makten og pågrep regjeringssjef Aung San Suu Kyi 1. februar. En rekke andre politikere og demokratiaktivister er også blitt pågrepet, mens andre er etterlyst.

Både studenter, lærere, leger og en rekke andre yrkesgrupper har demonstrert og gjennomført flere generalstreiker siden kuppet.

Juntaen har begrunnet maktovertakelsen med at valget i november var preget av fusk. Senere har de siktet Suu Kyi for blant annet ulovlig import av walkietalkier.

Mer blodige metoder

Valget ble vunnet overlegent av Suu Kyis parti NLD, noe analytikere mener var et hardt slag for generalene som tidligere styrte landet. Siden de begynte å løsne grepet for om lag ti år siden, har de forsøkt å bli den dominerende politiske aktøren i landet, i form av et eget politisk parti.

I Myanmar har oppslutningen om protestene vært stor, men de siste dagene har juntaen satt hardt mot hardt. Soldatene har begynt å skyte med skarpt i stadig større grad, og før onsdag var det meldt om minst 21 drepte demonstranter, i tillegg til mange sårede og hundrevis av pågripelser.

Militæret brukte onsdag også vold mot demonstranter i landets største by Yangon, samt i Kachin-provinsen på grensen til Thailand.

I en bydel i utkanten av Yangon ble minst 200 demonstranter pågrepet, de fleste unge mennesker. Også andre steder i byen ble demonstranter pågrepet.

Demonstranter samles nær den indonesiske ambassaden i Yangon, Myanmar. Foto: AP
Demonstranter samles nær den indonesiske ambassaden i Yangon, Myanmar. Foto: AP

Beskrives som «krigssone»

FNs sikkerhetsråd har bestemt seg for å diskutere situasjonen i Myanmar fredag denne uken, trolig bak lukkede dører. Norges FN-ambassadør Mona Juul møtte Myanmars FN-ambassadør i New York onsdag sammen med de andre nordiske FN-ambassadørene. Han fikk i februar sparken etter at han oppfordret til kamp mot kuppregimet i hjemlandet.

– Tusen takk, kjære kollega og Myanmars FN-ambassadør Kyaw Moe Tun for din heltemodige innsats for å stå opp for demokratiet, skriver Juul på Twitter.

Samtidig pågripes journalister, både de som jobber for lokale og internasjonale medier.

Barrikader laget for å forhindre opprørspolitimenn fra å komme inn i Yangon, Myanmar onsdag. Foto: Str
Barrikader laget for å forhindre opprørspolitimenn fra å komme inn i Yangon, Myanmar onsdag. Foto: Str

Onsdag ble det meldt at seks journalister er pågrepet, blant dem AP-fotografen Thein Zaw, som ble tatt av politiet da han dekket en demonstrasjon i Yangon lørdag. De risikerer tre års fengsel.

Ian Philips, som er nestsjef for APs utenriksdekning, ber om at Thein Zaw umiddelbart blir løslatt.

– Uavhengige journalister må fritt og trygt kunne rapportere om nyhetene uten frykt for gjengjeldelse. AP beklager på det sterkeste den despotiske fengslingen av Thein Zaw, sier Philips.

Mer innhold fra TV 2